HNA HIROMICHI NAKAMURA@AND ASSOCIATES
ARCHITECTS AND PLANNERS
 Profile           Architecture           Contact          Home           Japanese 
 

ARCHTECTURE

 


Click picture to zoom
Morioka no ya
Iwate prefecture, Japan




ZOOM ZOOM

  This house is located in Morioka, Japan. Morioka is an isolated area with long winters on the Northern edge of the Japanese archipelago. The house was designed with two concepts. The basic concept was co-existence with light, snow and wind. Another concept was to create living spaces that reflected the slow pace, along with supporting a family of three generations. Three rivers merge in Morioka and it has traditionally been known as a water city. This house reflects the image of the city into the interior landscape. It @also expresses the water image of the city with unique lightings. The architect arranged the lighting in various ways in order to create a warm interior, that would help to make the long winter days comfortable and bright.
From the entrance hall through to the gallery, a loose slope continues to the second floor. From the house one can see a wide picturesque panorama of the Iwate mountains, as they step naturally throughout the house. From the bath, Mt. Iwate can been seen far off in the distance. Taking a rest at the herb garden on the roof is a comfortable way to relax in the morning or early evening. Curved and straight walls represent the fields of life and the courtyards of various shapes interestingly trim down the exterior scenery. The Tohoku Northeastern region of Japanfs climate is sunny in the winter creating the perfect environment for open and comfortable interior living spaces. All of the indoor rooms are heated by floor heating system so that the winter cold can be easily managed. In the summer, the floor air conditioning system adds comfort to the home. The architect has given careful consideration to a sustainable low thermal resistant ecological environment.
Portone II-I
Tokyo, Japan
ZOOMZOOM ZOOM

  This is the headquarters of the Tokyo branch of a printing company. The building houses a real time network system with printing offices, along with acting as the central headquarters of the company for the region.
The vertical surface of the facade of the building is scooped out into an oval shape. It is braced horizontally and vertically, corresponding to the structural treatment necessary for the case of an earthquake. The left column is an elevator shaft covered with black granite. It serves as a metaphor representing the history of the company. The column on the right is a sculptured wall covered with stainless steel. This represents the future development of the company. These two columns are joined at the top, creating a gate-like structure called the Portone.. It was designed with the intention of inspiring the employees who pass under the gate everyday on their way to and from work. The design hopes to remind employees that creative ideas and intelligent work will continue to flourish at the branch headquarters in the future. The height limit is just 31 meters for ten floors. Slabs and beams are limited to just 450 millimeters in height. Pre-stressed concrete beams provide a solution for this limitation. The building has full functional capacities with five garages, a studio, offices, and a printing room. All of these make the most of extremely minimized conditions. The facade of the building accents the three primary colors in printing, creating a visually interesting look for passersby on the street.
Victory House 326
Sabrina House,
Tokyo, Japan
ZOOM ZOOM

  The owner of this home requested the architect to incorporate the image of the Audrey Hepburn film gSabrinah somewhere into the design of the house. The architect created the image of a red wall lying down at the entrance along with a red wall that penetrates two floors of the residential space, in order to realize this request in the clientfs favorite spaces in the home. The first floor consists of a space for a bank. The next three floors consist of eight efficiently located maisonette type residences. The ownerfs residence is located on the top two floors. The facade is covered with horizontal louvers which act as a filter to ease the glare of the setting sun and lessen traffic noise. At the same time they work as an interface between public spaces and private spaces. This is different from a traditional Japanese lattice. It creates a contemporary atmosphere with a new organization, creating a simple and well-formed appearance to the complicated townscape.
House with studio at Fujigaoka
Kanagawa prefecture, Japan
ZOOM ZOOM

 
This house was designed for a photographer as a studio and as a house suitable for someone in the photography business. From the entrance, a wide perspective stairway gallery bends 90@degrees in the center inviting people to the living room on the third floor. A continuous stairway leads to all rooms. This process creates contrasts of light and shade. The composition of the penetration and crossing of round walls creates a fantastic space that gives the condensed impression of simple organization. The top floor creates a calm space composing of a portion of blue sky and a white courtyard. The round front plaza is not only suitable for various performances but it can also be used entirely as a stage for photography with the studio on the first floor.
The Hadano Railway Station and Passage Complex on the Odakyu line
Kanagawa prefecture, Japan
ZOOM ZOOM

  The Hadano railway station requested the establishment of a free passageway which would connect the divided North and South Plaza, with a ticket wicket in the center. The passengers had hoped for the station to have a fresh new look as a convenient station which had a combined function as a gate structure for the city center of Tokyo. The station, which is located in the suburbs, also serves as a mecca for hikers heading to the Tanzawa Mountainous district. On the weekends the station is filled with sightseers. After disembarking from the train, the sequence of the passengerfs movements is similar in a way to their hiking experience in the mountains. The two slightly curved platforms are more than 200 meter in length. They are the base of the free passage area as well as the station building located on the bridge. In order to create a safe and attractive vista at the platform level, three characteristic columns were configured in parallel with the rails on both the upper and lower lines, so as to avoid the situation of too many columns standing too close together. On the concourse floor level, a realized system of positioned ultimately reduced columns were created that are structurally free from the configuration of columns at the platform level. The space is covered with a large roof and a high ceiling that shows a comfortable extension.

1) The curved roof has an outline that corresponds to the shape of Mount Fuji and the Tanzawa mountainous region.

2) The flow of passengers in the station along with the flow of space from the train platform to the ticket wicket reflects the image of the hikers in the mountainous district.

3) The concourse is designed to reflect the image of the basin of waterfall.

4) Structural frames are the main characteristic of the west side of the station.

5) The structural frames are constructed with two floors extending from one unit.
6) The street scene is accented by the three primary colors.

The Yunooku Gold Mine History Museum
Yamanashi Prefecture, Japan
ZOOM ZOOM

  The ruins of the first gold mine and the first gold refinery which made gold coins were discovered in1988, in the heart of Mt. Kenashi in Japan. It was necessary to preserve this important estate for future generations. The History Museum was planned and designed as a space to act not only a museum, but also to serve as a center for community members to interact with one another. A rust colored wall shows the direction to the oldest gold mine ruins in Japan. The interior space is planned so that the visitors travel in a line along the wall. The design creates a contrast from lightness to darkness. The lighting dramatically changes along with the window scenery, so that visitors can experience a metaphor of light and scenery as they approach the real ruins. The museum allows visitors to participate in several areas such as sifting for gold, so various unique interior spaces were created for these purposes by the architect. The facility also acts as a base for the dispatch of information concerning the gold mine ruins, so it plays an important role in the research of the history of gold mining in Japan.

Copyright(c) 2004 Hiromichi Nakamura Architect and Associates All Rights Reserved.